PsyOps: Asul de Pică (I)

Introducere
Nu se ştie cu exactitate cum a apărut asocierea între asul de pică şi moarte. Cert este că prin anii '30 cel puţin doi membri ai lumii interlope au fost găsiţi cu câte o astfel de carte de joc în mână după ce fuseseră asasinaţi. O explicaţie mai puţin ortodoxă dar extrem de elaborată a fost furnizată de o vrăjitoare din Anglia. Pe scurt, iată ce ne spune ea:

PsyOps: "Închisoarea" Stanford (IV)


Concluzii
Zimbardo a rămas convins că experimentul a reliefat modul în care personalitatea individului poate fi distorsionată atunci când acesta dobândeşte o poziţie cu autoritate. Din observaţiile sale rezulta că factorii sociali şi ideologici au contribuit din plin la formarea comportamentului celor două grupuri de test.

PsyOps: "Închisoarea" Stanford (III)


Rezultate
Experimentul a degenerat foarte rapid iar ascunzişurile întunecate ale firii umane au ieşit la suprafaţă mult mai devreme decât s-a aşteptat iniţiatorul acestuia. Gardienii au început să supună prizonierii la o gamă largă de pedepse şi acte umilitoare, mulţi dintre "deţinuţi" manifestând semne de severă tulburare mentală şi emoţională.

PsyOps: "Închisoarea" Stanford (II)


Metodologie
Zimbardo, în vederea asigurării condiţiilor pentru desfăşurarea experimentului pe care l-a denumit "Închisoarea Stanford", a dispus transformarea subsolului universităţii într-o replică a unei instituţii corecţionale. După încheierea lucrărilor de amenajare, în ziarele locale au fost publicate anunţuri de recrutare de voluntari iar din cei 75 de candidaţi au fost selecţionaţi 24 de bărbaţi a căror stare mentală şi emoţională a fost catalogată ca stabilă. Aceştia au fost împărţiţi în două grupuri egale, 12 "gardieni" şi 12 "prizonieri".

PsyOps: "Închisoarea" Stanford (I)


Introducere
Acest mult hulit experiment desfăşurat în 1971 în subsolul universităţii americane Stanford a reuşit să rămână în istorie ca exemplificare pentru efectele neşteptate ce pot apărea atunci când te joci de-a psihologia cu natura umană. Studiul mai mult a creat noi întrebări decât a reuşit să răspundă celor mai vechi referitoare la imoralitatea şi întunecarea ce încă persistă, adânc îngropate, în psihicul uman.