PsyOps: "Închisoarea" Stanford (I)


Introducere
Acest mult hulit experiment desfăşurat în 1971 în subsolul universităţii americane Stanford a reuşit să rămână în istorie ca exemplificare pentru efectele neşteptate ce pot apărea atunci când te joci de-a psihologia cu natura umană. Studiul mai mult a creat noi întrebări decât a reuşit să răspundă celor mai vechi referitoare la imoralitatea şi întunecarea ce încă persistă, adânc îngropate, în psihicul uman.

Din punct de vedere pur ştiinţific experimentul a fost un eşec, însă a generat anumite rezultate ce pot fi utilizate pentru a arunca o privire în nebuloasa psihologiei umane şi a comportamentului social. Implicaţiile sale etice sunt încă subiect de discuţie în facultăţi şi alte instituţii de învăţământ cu profil psihologic de pe mapamond şi au revenit în atenţia publică odată cu dezvăluirea abuzurilor de la Abu Ghraib şi Guantanamo. Studii similare au mai avut loc din 1971 încoace însă acestea s-au desfăşurat sub un control mult mai strict şi au fost atent monitorizate astfel încât să nu degenereze în manifestări de abuz sistematic şi încălcări flagrante ale drepturilor şi demnităţii participanţilor.

Premise
În 1971 psihologul Philip Zimbardo a vrut să demonstreze că gardienii unei închisori şi prizonierii pe care aceştia îi păzesc au tendinţa să îşi asume roluri predefinite, comportându-se aşa cum cred ei că ar trebui să se comporte, uitând să mai raţioneze şi pierzându-şi simţul moralei. Zimbardo dorea să expună ceea ce se poate întâmpla cu oamenii cărora li se răpeşte individualitatea şi demnitatea, dobândindu-se astfel controlul absolut asupra acestora, precum şi cealaltă extremă, studiind căile prin care gardienii ce dobândesc controlul absolut asupra deţinuţilor derapează spre dezumanizare şi abandonarea convenţiilor sociale şi morale.

Ca obiectiv secundar, în cadrul experimentului, urmau să fie studiate efectele pe care un mediu fără contact cu exteriorul, în care stimularea senzorială este minimă iar trecerea timpului nu este măsurată de nici un instrument, le poate avea asupra psihicului unor oameni supuşi stresului.

0 comentarii: