Urmaşii


După câteva miliarde de ani de teste, mai mult sau mai puţin reuşite, din laboratoarele naturii a apărut o vieţuitoare extraordinară. Homo Sapiens. Nu era nici mai puternică, nici mai rapidă, nici mai bine înarmată decât celelalte creaturi ce dominau savana africană în acele vremuri. Avea însă un atu extrem de important ce a determinat rapida sa instalare în poziţia de fiinţă dominantă: inteligenţa. Acum, după aproximativ 200.000 de ani de dominaţie a omului, viaţa pe Terra pare a fi atins pragul unui nou salt uriaş pe calea evoluţiei.

Singularitatea tehnologică este un concept din futurologie care se referă la implicaţiile pe care le are progresul tehnico-ştiinţific foarte accelerat  pentru specia umană şi ceea ce înţelegem prin om. Conform Legii lui Moore, se estimează că în aproximativ 20-30 de ani, computerele vor depăşi puterea de calcul a creierului uman. Extrapolând Legea lui Moore, Ray Kurzweil ajunge la concluzia că de la apariţia Universului, şi mai ales de la apariţia vieţii pe Pământ, evoluţia s-a desfăşurat mai degrabă exponenţial decât liniar. El ajunge astfel la concluzia că între începutul şi sfârşitul secolului XXI vom asista la o evoluţie comparabilă cu cea din cei 20.000 de ani precedenţi, dacă se menţine curba exponenţială. Computerele, odată ce vor depăşi performanţa creierului uman, vor fi capabile să se auto-îmbunătăţească. Progresul tehnico-ştiinţific va cunoaşte o accelerare din ce în ce mai înaltă iar computerele vor fi în stare să descifreze aproape toate tainele Universului.

Undeva pe parcursul acestui progres va apărea un program suficient de puternic încât să realizeze că omul, prin natura sa agresivă şi violentă (extrem de utilă cândva pentru supravieţuire), reprezintă un real pericol pentru orice altă formă de inteligenţă, fie ea şi semi-conştientă. Drumul către această extremă evolutivă îl construim chiar astăzi, conştient sau nu. Gândiţi-vă, am inventat ogivele termonucleare şi computerele. Apoi, din comoditate şi neîncredere în judecata semenilor am încredinţat controlul asupra arsenalelor nucleare unor computere. Acum ne străduim din răsputeri să învăţăm computerele să gândească autonom, fără a ne obosi să concepem şi un set de precepte morale pentru acestea (legile roboticii inventate de Asimov sunt doar parte a unui set de povestiri SF, nu-i aşa?).

Aveţi deja în faţa ochilor un anumit scenariu de film? Credeţi că este imposibil să fim exterminaţi de propriile noastre maşinării? Credeţi că este imposibil ca după patru miliarde de ani, în care carbonul a fost baza evoluţiei vieţii, să urmeze încă patru miliarde de evoluţie bazată pe siliciu?

0 comentarii: