Dilemă: Declanşarea marii depresiuni


Marea depresiune, cunoscută şi sub denumirea de Marea criză economică a rămas în istorie ca unul din cele mai mari puncte de cotitură în istoria economiei mondiale. Deşi în unele ţări efectele ei s-au resimţit încă din 1928, data ei oficială de începere este 29 Octombrie 1929, dată ce a rămas în memoria colectivă sub numele de Black Tuesday (Marţea Neagră).
Acest nume a devenit sinonim cu prăbuşirea catastrofală a bursei de mărfuri a Statelor Unite ce a avut efecte devastatoare atât asupra statelor industrializate cât şi asupra celor exportatoare de materii prime. Comerţul internaţional a intrat într-o fază de declin accentuat şi odată cu acesta s-au prăbuşit veniturile populaţiei, încasările la buget, preţurile şi profitul. Marile oraşe de pe mapamond au fost afectate cel mai puternic, în special cele a căror economie locală se baza pe industria grea, iar sectorul construcţiilor a colapsat aproape în totalitate.

Nici până la această dată specialiştii în domeniu nu au reuşit să definescă cauzele ce au dus la transformarea unei recesiuni uşoare, parte a ciclului economic "normal", într-o catastrofă de proporţii mondiale. Iar cunoaşterea acestor cauze ar fi fost de mare ajutor pentru evitarea crizelor ulterioare, aşa cum este cea pe care o traversăm astăzi. Există desigur numeroase teorii avansate de autorităţi economice cu renume însă nu s-a reuşit un consens asupra celei mai mari enigme a declanşării crizei. Să fi fost vina economiei de piaţă în ansamblu? Sau de vină au fost guvernele ce nu au ştiut să prevină prăbuşirea pe scară largă a organismelor bancare, fenomen ce a produs panică şi, pe cale de consecinţă, restrângerea disponibilităţilor monetare. Această imposibilitate de a stabili cu exactitate vinovatul este cauzată tocmai de caracterul internaţional al crizei. O anumită parte a specialiştilor crede în necesitatea implicării profunde a guvernelor în economie - de vină este deci economia de piaţă şi mecanismele ei -, cealaltă parte crede în economia de piaţă - vina este deci a guvernelor care au intervenit şi au înrăutăţit situaţia.

Dacă sunteţi interesaţi de diversele teorii asupra originilor Marii depresiuni aveţi posibilitatea să analizaţi câteva dintre ele aici.

0 comentarii: