Obligaţia morală (III)


AŞADAR, DE CE SUNT DATOR SĂ MĂ ŢIN DE CUVÂNT?

Aşa cum am stabilit datoria sau obligaţia este rezultatul unei constrângeri sau a unei persuasiuni deci totul se reduce la asigurarea confortului pentru propria persoană. Adică sunt dator să mă ţin de cuvânt pentru că altfel aş avea de suferit anumite consecinţe. Iar acest răspuns este unul care nu mai lasă loc pentru întrebări suplimentare.

Tendinţa generală este de a crede că a fi dator să faci ceva şi a fi forţat să faci ceva sunt două concepte complet diferite şi că obligaţia de a avea un comportament etic şi just este total diferită de datoria unui soldat de a-şi asculta superiorii, de exemplu. Însă, din cele de mai sus, rezultă că obligaţia morală nu este diferită în nici un fel de alte tipuri de obligaţii.

În concluzie pentru a restabili moralitatea într-un sistem politic, de exemplu, pentru a ne asigura că acţiunea politică este guvernată de etic, ar trebui să luăm în considerare mai întâi un sistem de recompense şi pedepse bine definite astfel încât politicienii să fie pe deplin conştienţi că au obligaţia morală de a-şi ţine cuvântul dat iar încălcarea acestei obligaţii atrage după sine repercusiuni asupra carierei sale politice sau chiar asupra propriei persoane.

0 comentarii: