Tinereţe fără bătrâneţe


Egiptenii credeau în nemurire şi atingerea ei pe cealaltă lume, laolaltă cu bunăstarea şi fericirea veşnică şi erau, probabil, extrem de nerăbdători să treacă puntea. Eu nu sunt egiptean. Poate de aceea mă bântuie cele de mai jos.

Speranţa de viaţă a omenirii este în creştere. Media la nivel mondial este de 70 iar în anumite state foarte dezvoltate atinge 80. Cu toate acestea orice persoană care ajunge la 90 de ani este un soi de icoană pentru comunitate iar cine are norocul să atingă 100 devine automat erou naţional. Dar dacă am depăşi cu toţii suta de ani? Sau mia? Desigur, avem atacuri de cord sau cerebrale, diabet, insuficienţă renală etc. dar, dacă toate acestea ar fi rezolvate, cât de mult ar putea fi prelungită limita existenţei? Ei bine, aici intervine genetica. Mai exact problemele şi barierele noastre genetice.

Mai întâi ar fi problema telomerilor, structuri cromozomiale a căror dimensiune se reduce la fiecare replicare a ADN-ului. Când telomerii dispar complet ADN-ul nu se mai poate reproduce şi asta ne afectează durata vieţii. Această problemă poate fi soluţionată, mărturie stau celulele canceroase care se pot replica la infinit, trebuie doar ca cercetătorii să izoleze mecanismul prin care se poate realiza acest lucru.

Cea de-a doua mare problemă genetică o reprezintă degenerarea ADN-ului prin intermediul unor mutaţii aleatorii, omisiuni sau dislocări de secţiuni, virusuri ce-şi injectează propriul ADN, contaminări cu radicali liberi, substanţe cancerigene, radiaţii electromagnetice etc. Sigur, se poate încerca "repararea" ADN-ului deteriorat sau degenerat (celulele stem sunt privite în acest moment ca panaceu) însă suntem abia la începutul cercetării ADN-ului uman şi vor mai trece decenii sau chiar secole până ce-l vom putea înţelege şi manipula cu succes.

După cum se vede va mai trece ceva timp până ce bariera centenarului va putea fi depăşită de majoritatea oamenilor aşa că staţi liniştiţi la locurile voastre şi încercaţi să vă găsiţi nişte hobby-uri care să vă ţină "în priză" până pe la 70-80 de ani.

0 comentarii: